Ο βρουξισμός είναι το συνήθως ακούσιο αλλά και πολλές φορές εκούσιο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αιτία της πρόκλησης του βρουξισμού είναι άγνωστη. Ωστόσο υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ύπαρξη του, με βασικότερο το stress της καθημερινότητας, τη ψυχική φόρτιση, τις διαταραχές του ύπνου καθώς και τη μη ισόρροπη σύγκλειση κυρίως μετά από απώλεια αρκετών δοντιών.
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η έντονη αποτριβή των δοντιών που τελεί σε συνάρτηση με τη χρονιότητα του προβλήματος. Οι βρουξιστές ξυπνούν συχνά με πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης, ενώ μπορεί να έχουν και ήπιες οδνταλγίες απο περισσότερα του ενος δόντια (κυρίως οπίσθια), συνεπεία της έντονης πίεσης και αποτριβής κατά την διάρκεια της νύχτας. Ενόχληση στην κροταφογναθική διάρθρωση, πόνος στον αυχένα καθώς και μυαλγία απο τους μύες που εμπλέκονται στην μάσηση είναι επίσης σύμπτωματα που παραπέμπουν σε βρουξισμό. Συνήθως ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι τρίζει τα δόντια του και το αντιλαμβάνεται συνήθως από επισήμανση κάποιου άλλου ατόμου, του συντρόφου του ή του οδοντίατρου που εντοπίζει το πρόβλημα κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Η θεραπεία του βρουξίσμου έγκειται κατ' αρχάς στην συνειδητοποιήση του προβλήματος απο πλευράς του ασθενούς και τον μετριασμό την ασκούμενης πίεσης, στις περιπτώσεις που το σφίξιμο γίνεται εκούσια κατά την διαρκεια της ημέρας. Ασκήσεις χαλάρωσης των μυών του προσώπου μπορόυν επίσης να βοηθήσουν στην αποφόρτιση του στοματογναθικού συστήματος, ενώ συστήνεται και η αποφυγή μάσησης τσίχλας. Για την διάρκεια της νύχτας, κατασκευάζεται ένας νάρθηκας που εφαρμόζει στα πάνω δόντια και ο ασθενής κοιμάται με αυτόν. Έτσι προστατεύονται τα δόντια από αποτριβές αλλά υποχωρούν και τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις.